Saturday, 6 March 2010

Nurul Adni Zayyan bt. Zainudin



Nama : Nurul Adni Zayyan (cahaya,salah satu nama syurga,hiasan)
D.O.B: 25/2/2010
Berat: 2.73kg
P.O.B: Royal Commission Medical Center,
Madinat Yanbu Al-Sinayah.

Salam semua..kelahiran saya pada 25/2/2010,malam sebelum sambutan maulidur rasul agak mengejutkan.Ini kerana saya lahir pada minggu ke35 dan dalam keadaan ibu yg masih sihat,tiada tanda2 pd mulenyer..nak dijadikan cerita,pada pagi Khamis ibu masih rehat2 sambil berfesbuk ngan kwn2..Dan pada pagi itu juga,abah membuat nasi dagang spesel yg diajar oleh ibu,he2..Agaknyer keenakan nasi dagang tu la yg membuatkan saya x sabar2 nk melihat dunia..Ditambah plak ngan bau harum karpet baru yg dipasang dlm bilik tido,laagilaaa saya x sbr2 nk kuar,he3..
Sekitar kul 4.50 ptg Khamis,ibu mengalami bleeding yg sgt bnyk,x spt selalu..ape lagi kakak n abg2 disuruh oleh ibu ke umah Cik Za.Abah terus bawa ibu ke emergency room..setelah dicheck oleh doktor,ada contraction walaupun ibu kata x sakit mane pun..(ibu ni x paham2 lg yg saya nk kuar gak time ni..).oleh kerana bleeding yg bnyk coz ibu mengalami low placenta anterior,doktor memutuskan ibu terpaksa dioperate gak mlm tu..
Sepatutnyer Dr.Ahmed(Egyptian) yg mengetuai proses ceaserian tersebut tp terpaksa diambil alih oleh Dr.Bassam(Saudian)coz emergency..dan dibantu beberapa org lagi.Time dlm bilik OT tu ramai sgt dlm 7/8 orang tp semenyer ok2 belaka.Tepat jam 8.20 mlm waktu sini(1.20pg waktu mesia)saya selamat dilahirkan dgn berat 2.73kg shj..sian ibu,lps sedar dr ceaser sakit sgt2 sampai nk muntah2,mungkin sebab beza waktu mkn dgn ceaser x lama,mkn plak tu 2 pinggan nasi dagang lg..Tapi keseluruhannya ibu kata kelahiran kali ini mudah dan cepat...alhamdulillah.
Tapi yg x seronoknyer hari kedua baru saya dpt berjumpa ibu kerana saya terpaksa ditahan di SCU(Special Unit Care)..itupun sekejap dan ibu x boleh pegang.Time ni saya dan ibu saling rindu merindu,sian ibu sampai nangis2 teringat kat saya..saya?nangis tak?mestilah!!
Hari ke-4 ibu dah bleh kuar spital,tp saya masih ditahan coz glukos masih rendah dlm darah.Dgn izinNya,hari ke-6,saya dah boleh kuar dr SCU..gembira sgt ibu,saya lagilaa..x sbr nk disusui,dipeluk,dibelai oleh ibu..
Itulah serba sedikit detik kelahiran saya........

5 comments:

-atirah- said...

salam cik aa..
muke dye mcm affi la..
igtkn laki..
bile nk balik??
x sabor nk tgok spupu baru...

cik aa said...

tak angah,muka dia mcm nadzmin sebijik,kaler kulit x sama ngan nadzmin,he3..
ni gambar dekat,nmpk beso tp kecik je..insyaallah pnjg umur n murah rezeki cik aa balik bulan 7..

Rohani said...

tahniah..nanti cik beli baju baru ..bila kat malaysia.

~ika.92~ said...

salam cik aa..
comey adni..cam ibu dy..hehe3..
xsabau nak jupe spupu baru..

~ika.92~ said...

tahniah.....dapat sepupu dari arab..tak sabar nak tgk
ieyqa...mok zah