Wednesday, 12 November 2008

Cuti sekolah bermula...

Esok cuti sekolah bermula bagi sekolah2 di negeri pantai timur..mesti seronok pelajar2 dan cikgu2 sekali..Tiba2 teringat plak time ni kalau ada kat Malaysia mesti duk sibuk mengemas barang2 kat sekolah maklumlah nak cuti panjang.Yang mana bilik guru kat tingkat atas boleh la tahan sikit tapi kalu bilik guru duk tingkat bawah memang kena 2x kemas sebab takut banjir..dan seperti rutin setiap tahun last day la ari paling sibuk dengan isi borang serah tugas dan lengkapkan borang prestasi tahunan.Ke hulu ke hilir cari PK1,PK2,PK3....dan pengetua utk mintak tandatangan borang..Tu kalau sekolah besar dan pihak pengurusan yang tak berapa mesra,he2..tapi kalau kat sekolah aku pihak pengurusannya sgt la baik dan very sporting..kerja tetap kerja tapi sikap mereka yg menganggap kami cikgu2 macam kawan2 rasa seronok...
Dan seperti tahun2 sebelum ni,walaupun cuti sekolah bermula aku masih lagi sibuk dgn membuat part time jadi pemeriksa paper maths PMR..pejam celik dah 3 tahun aku wat keje ni..sebenarnya bukan duit yg aku rebut sgt tapi pengalaman yg cukup berharga tu aku rasa menyebabkan aku ambik peluang ni.Sbb bila kita dah jadi pemeriksa,kita lebih tahu apa yg perlu dan kurang perlu utk diajar...tu citer dulu2 la...tahun ni aku jadi pemeriksa buku2 sekolah anak2 aku la plak..he2..

11 comments:

yannfuad said...

sejak duk sini..x tau biler start cuti skolah..upsr..pmr..spm..
nasib baik ader cikgu yg sudi bkongsi info..hehehe..

Razib said...

mmg hapening cuti musim cuti sekolah kat m'sia ni. Abg yang ex teacher ni pun terasa kehangatannya dgn program ihtifal dan anugerah kecemerlangan sekolah. Tamabahan pula hari ni ramai anak sedara dr paka dtg berkunjung . best riuh-rendah . K cik membuta jelah pagi2 tambahan pulok musim hujan ni, tp rasanye cukgu hok peceng 3 tahun tu kuat lagi lebih2 lg kat saudi nk masuk musim sejuk, betul dok din?.

cik aa said...

yann..ni pun bukan byk sgt info stakat skit2,bleh bagi tau..

abang,
cikgu hok peceng 3 tahun ni baguh,walaupun masuk musim sejuk dok tido mana,ala kadar je.sebenonya rasa lagi sibuk jd housewife dari keje.kata je nok rehat,dok dang care ke budok2 ni..kedai makan pun tak dok,kena masok utk makan 3 kali sari..ibadah tu..
skrg dlm proses mempersiapkan diri utk haji,insyaallah.semoga ibadah haji kami diterima allah..amiin..doakan kami yg terbaik ye.

dina said...

bagus blake ank2 sdare kite tahun ni...ahmad kakyah 3a2b,najiah 2a3b,angah kakcik 4a1b...oklh 2...
kire cerdik2 doh r...

cik aa said...

eh,ahmad drjh 6 gok ke?rasa cm kecik lagi je..alhamdulillah la.

REENAZ said...

Hr tu anak kak ina yg no.2 tepon kwn2 dia kat M'sia tnya psl UPSR. Sedih jer dia sbb kwn2 dia ramai dpt 5A dgn 4A1B. Dia x smpt nk amek da dtg cni. Tp x per going forward. kan?kan?kan?

cik aa said...

kak ina,sama je..x dpt amek upsr pun x pe,janji belajar rajin2 dpt masuk u,insyaallah.

OBM said...

abg ajib, tganu hujan lagi ker..hari tu masa drive balik memang hujan lebat...banjir besor kot?
Sini memang dah terasa sejuk skrg...hari tu nampak jemaah msia di madinah semuanya pakai overcoat..

Rohani said...

sekarang musim hujan..best giler..makan ubi kayu..anak2 sedara lepak kat rumah kc..tak boh balik belaka..lengoh kc masak..tapi tak apa..ajok mereka solat berjamaah..seronok..g..kota bharu..dengor.Semoga mereka tidak nakal dan jadi anak2 soleh and solehah.

Anonymous said...

heheh~~ cikgu yg pencen 3 thn tuh since kenal dr sek menengah lagi memang kuat tdo!!!
hahahahahha...
tapi xpe,result still maintain.
ahak!!
srang dok sana dah keja as full housewife nih,kurang la tdo kot... :)

cik aa said...

amboi anna..biasa la duk hostel kuat tido..hang pun ape kurangnyer...tak tido pun sbb sibuk dating..he2..